Drugs en het gebruik ervan is al zo oud als de mensheid en toch is het nog steeds taboe. Het was een lang gekoesterde wens van mij om dit thema te onderzoeken en uit te diepen. Op woensdag 8 februari trapte TEC ART af met een wetenschappelijk symposium rondom het thema. Sprekers van stichting Mainline en universitair onderzoekers gaven een lesje geschiedenis in middelengebruik en braken een lans voor beter beleid en een meer vooruitstrevende visie op drugs.
Het thema is niet alleen urgent vanwege de eeuwigdurende, ineffectieve ‘War on Drugs’, maar raakt ook steeds meer vervlochten met technologie. Recreatieve drugsgebruikers trippen op ‘biotec designer drugs’ en Big Pharma verrijkt zichzelf door de compleet ontspoorde internationale groothandel in gemodificeerde ‘medicijnen’. Daarnaast kent drugsgebruik een nauwe relatie met de kunsten: Vincent Van Gogh, Dali, Jean-Michel Basquiat, Ella Fitzgerald, Philip K. Dick, Janis Joplin, Madonna - om er een paar te noemen - ze hadden allemaal een drug of choice. Voor veruit de meeste subculturen zijn drugs een wezenlijk onderdeel van het maatschappelijke leven, ondanks potentiële gevaren.
Drugs zijn dan ook prominent aanwezig in populaire cultuur, en zullen dat in de toekomst vrijwel zeker blijven. Hoe we daarmee omgaan is aan ons om te onderzoeken en te bepalen. Welke relatie hebben onze lichamen in de toekomst tot drugs, en hoe zal de maatschappij zich hiertoe verhouden? Tijdens het TEC ART Festival gaven kunstenaars en keynote speakers hun visie hierop. Bezoekers en beleidsmakers werden van harte uitgenodigd om de baanbrekende capaciteiten van het geestverruimende te omarmen en zich door TEC ART te laten meevoeren down the rabbit hole!
WORM
Op de verschillende locaties van WORM vond een psychedelische indoor-tentoonstelling plaats met grensverleggende kunstwerken van bekende namen en aanstormende talenten.
Central Station/Filmhaus
In deze zaal werd ons wetenschappelijke symposium gehouden, was de afterparty op de vrijdag in samenwerking met PRSPCT en op zondag kon men hier genieten van Lucifer's Satanic Daughter: Een film waarin een groep vrienden wordt gevolgd en drugs, magie en de natuur samenkomen in een trip van 1 uur en 44 minuten.
Het was de aftrap van het festival en een langgekoesterde wens van de organisatie: een symposium over drugs in Central Station van WORM. Voor een stampvolle zaal werd wetenschappelijke verdieping aangebracht aan dit delicate thema. Jos ten Berge, assistent professor aan de vrije Universiteit van Amsterdam, Machteld Busz, directeur van Stichting Mainline en Gjalt-Jorn Peters, onderzoeker aan de open universiteit gaven hun visie op drugs.
Met dit symposium brak TEC ART een lans voor een vooruitstrevender en realistischer visie op drugs. Bezoekers en beleidsmakers werden aangemoedigd om de baanbrekende capaciteiten van het geestverruimende te omarmen.
Symposium met: Jos ten Berge, Machteld Busz, Gjalt-Jorn Peters
Cultilm x TEC ART: Lucifer’s Satanic Daughter
Afterparties met: Stefan ZMK vs Li-z, Somniac One, Thrasher, Gina, Piet, Nightshift, Thanos Hana, Earwax, Rudi Ratte.
UBIK
De ideale plek om die werken te plaatsen die uitgelicht moeten worden of het beste tot hun recht komen in een black box, zoals films, (licht-)installaties of VR-ervaringen.
JAN KOUNEN - AYAHUASCA, A KOSMIK JOURNEY (VR)De gelouwerde Franse filmregisseur Jan Kounen onderzoekt met AYAHUASCA, A KOSMIK JOURNEY de potentie om met Virtual Reality het gevoel van een Ayahuasca trip weer te geven, een brouwsel dat tijdens rituelen van de Shipibo-stam uit het Amazonegebied wordt gebruikt. De immersieve ervaring duurt 11 minuten en is gebaseerd op ervaringen van Kounen in Peru. De etherische beelden en geluiden die middels VR heel dichtbij komen zorgen ervoor dat het beoogde effect van de echte trip-ceremonie wordt benaderd.
Clara Schweers, Jan Kounen, Alex Werth, Teresa Fernandez Pello, Via Oral, Arno Coenen & Rodger Werkhoven.
S/ash Gallery
een groot deel van de expo was hier ondergebracht.
Poppi Drugs Museum had hier een pop-up opgezet met twee werken: The XTC Shop en Tales from the Drugs closet. In The XTC Shop is een mogelijke toekomst geschetst waarin MDMA legaal is en je de doosjes met partypillen koopt bij een - op een apotheek gelijkende - winkel. Tales from the Drugs closet is een kruising tussen podcast en geluidskunstwerk, heel verschillende mensen vertellen over hun ervaring met drugs, hetzij mooi, naar en alles daar tussenin, maar bovenal eerlijk. Poppi Drugs museum is een museum zonder eigen gebouw. Het is een initiatief van stichting Mainline, die zich sinds de oprichting in 2019 inzet voor een open gesprek over drugs
Dries Verhoeven, Poppi Drugs Museum, Lukas Völp, Xuanning Chen, Ka Ying Charlotte, Zhao Zhou, Vincent Schoutsen, Arno Coenen, Olivier Teepe, Rodger Werkhoven & Suzyonekenobi, Jasper Bloem, Kaspersky Lab, Marie Dvorzak & Xuanning Chen.
Outdoor Area
500m2 aan gratis te ervaren futuristische buitenkunst, trippy lichtinstallaties, performances en DJ-optredens. Dit straatje waaraan ook de ingang van WORM ligt, was door de kunst van Jelle de Graaf en Joey Kremer omgebouwd tot een outdoor cyberpunk arena. Met robots, campers, een helikopter als DJ booth en de ontregelende verslaggevers van FUX NEWS. ’s Nachts stond het zwart van feestpubliek voor de afterparties die tot vijf uur doorgingen.
Move Around Soundsystem is een bike tribe sound system uit Rotterdam, deze groep is voor het opeisen van de straat, en met hen organiseerden we de enige echte outdoor rave van TEC ART op de zaterdagavond. De boomgaardstraat barstte uit zijn voegen met feestgangers. Daarna ging het feest binnen verder met de afterparty. Reclaim the streets! All we need is a bike, speakers and you!
One Man Acid Band, Joey Kremer, Jelle de Graaf, Proonk, FUX NEWS & Move Around Sound.
Wunderbar
Op de donderdag was hier een avond met modulaire synths, als echte techsavvy muziekliefhebber kon je hier je hart ophalen aan de knoppen en draden. Speciaal voor TEC ART belanden enkele van de mooiste modulaire systemen uit de elektronische studio van WORM in de bar.
Met: Miss Nixon, RE#SISTER & Boris Loves Gameboys
We hebben in totaal vier nieuwsbrieven verzonden waarin TEC ART werd uitgelicht. Onze nieuwsbrief is ons meest efficiënte kanaal met het meest impactvolle bereik. We hebben meer dan 10.000 subscribers en scoren altijd hoger dan 30% qua openingspercentage.
De media noemen TEC ART als onderdeel van het programma van Rotterdam Art Week, zo kwamen we voorbij in het AD, indebuurt Rotterdam, de Uitagenda Rotterdam, hield Subbacultcha een uitgebreid interview met Kees en schreef de kunstbode een stukje over ons.
Voor onze partner en vaste waarde WORM eeuwige dank, voor het bieden van hun locatie, crew, hulp tijdens het opbouwen en mental support. TEC ART is niet mogelijk zonder hun steun.Dank aan alle andere partners in Rotterdam en Enschede. Deze tiende editie was de kroon op ruim tien jaar samenwerking, de bijzondere band tussen onze twee steden is elke keer weer voelbaar.
Fijn want PLANETART voelt zich thuis in de donkere maanden, des te meer lasers en ledlampen kunnen we zelf aanzetten! Het was een extra feestelijke editie want TEC ART bestond tien jaar. Dat moest gevierd worden, en hoe beter het jubileum van een cyberpunk en muziekfestival te vieren dan de aandacht te vestigen op dat wat de menselijke geest laat vieren? DRUGS brengen ons in een roes, en maken van de grootste cynici en rechtlijnige denkers nog verwonderd ronddwalende bloemenkinderen. In Rotterdam kon alvast gesnuffeld worden aan dit jaarthema, een trip die in september tijdens GOGBOT zijn hoogtepunt zou beleven. En houdt u het liever bij een biertje, of bent u helemaal niet van de stimulerende middelen? Dan is er geen man overboord, de kunst die wij in ons kielzog meevoeren is genoeg voor een spontane psychedelische ervaring. Aan dit alles hangt natuurlijk een kostenplaatje, en aan mij de taak om de balans niet door te doen slaan. Dat bleek in 2023 lastiger dan gehoopt, maar daarover verkeerden we die februari nog in zalige onwetendheid.
TEC ART heeft het zware weer doorstaan, maar ik ben een andere koers gaan varen. 2023 was mijn laatste TEC ART als zakelijk leider van PLANETART. Het was me een genoegen, en graag tot ziens als mede-bezoeker van dit uitzinnige festival!
Jeffrey Hofman
Zakelijk leider PLANETART