Logo TEC Art
TECHARTFESTIVALVERSLAG2023<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
DRUGSDRUGSDRUGSDRUGSDRUGSDRUGSDRUGSDRUGS
DRUGSDRUGSDRUGSDRUGSDRUGSDRUGSDRUGSDRUGS
Lees verder

Festivalverslag

2023
Voorwoord_Kees_de_Groot<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Kees de Groot
Creative director GOGBOT

Kees de Groot

In 2023 was TEC ART terug van nooit echt weggeweest als onderdeel van de Rotterdam Art Week. Het rebelse hoogtepunt van dit jaarlijkse kunstfestijn in de Maasstad duurde van 8 tot 12 februari. Het was tevens de 10e editie van het festival en we gingen er vol in met misschien wel ons meest controversiële thema ooit: Drugs.

Drugs en het gebruik ervan is al zo oud als de mensheid en toch is het nog steeds taboe. Het was een lang gekoesterde wens van mij om dit thema te onderzoeken en uit te diepen. Op woensdag 8 februari trapte TEC ART af met een wetenschappelijk symposium rondom het thema. Sprekers van stichting Mainline en universitair onderzoekers gaven een lesje geschiedenis in middelengebruik en braken een lans voor beter beleid en een meer vooruitstrevende visie op drugs.

Voorwoord

Aftermov TEC ART '23

Het thema is niet alleen urgent vanwege de eeuwigdurende, ineffectieve ‘War on Drugs’, maar raakt ook steeds meer vervlochten met technologie. Recreatieve drugsgebruikers trippen op ‘biotec designer drugs’ en Big Pharma verrijkt zichzelf door de compleet ontspoorde internationale groothandel in gemodificeerde ‘medicijnen’. Daarnaast kent drugsgebruik een nauwe relatie met de kunsten: Vincent Van Gogh, Dali, Jean-Michel Basquiat, Ella Fitzgerald, Philip K. Dick, Janis Joplin, Madonna - om er een paar te noemen - ze hadden allemaal een drug of choice. Voor veruit de meeste subculturen zijn drugs een wezenlijk onderdeel van het maatschappelijke leven, ondanks potentiële gevaren. 

Drugs zijn dan ook prominent aanwezig in populaire cultuur, en zullen dat in de toekomst vrijwel zeker blijven. Hoe we daarmee omgaan is aan ons om te onderzoeken en te bepalen. Welke relatie hebben onze lichamen in de toekomst tot drugs, en hoe zal de maatschappij zich hiertoe verhouden? Tijdens het TEC ART Festival gaven kunstenaars en keynote speakers hun visie hierop. Bezoekers en beleidsmakers werden van harte uitgenodigd om de baanbrekende capaciteiten van het geestverruimende te omarmen en zich door TEC ART te laten meevoeren down the rabbit hole!

Festivallocaties<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Festivallocaties

What does it take to move towards an act of legalization, acknowledging the positive relation between drugs and the development of our art and culture?  

WORM

WORM

In tegenstelling tot in 2022 waren in 2023 alle binnenruimtes van onze partner WORM weer van de partij.

Op de verschillende locaties van WORM vond een psychedelische indoor-tentoonstelling plaats met grensverleggende kunstwerken van bekende namen en aanstormende talenten. 

Central Station/Filmhaus

Central Station/Filmhaus

Central station heeft een dubbelfunctie, overdag een plek voor bezinning, club bij nacht.

In deze zaal werd ons wetenschappelijke symposium gehouden, was de afterparty op de vrijdag in samenwerking met PRSPCT en op zondag kon men hier genieten van Lucifer's Satanic Daughter: Een film waarin een groep vrienden wordt gevolgd en drugs, magie en de natuur samenkomen in een trip van 1 uur en 44 minuten. 

Highlight:

Het was de aftrap van het festival en een langgekoesterde wens van de organisatie: een symposium over drugs in Central Station van WORM. Voor een stampvolle zaal  werd wetenschappelijke verdieping aangebracht aan dit delicate thema. Jos ten Berge, assistent professor aan de vrije Universiteit van Amsterdam, Machteld Busz, directeur van Stichting Mainline en Gjalt-Jorn Peters, onderzoeker aan de open universiteit gaven hun visie op drugs. 

Met dit symposium brak TEC ART een lans voor een vooruitstrevender en realistischer visie op drugs. Bezoekers en beleidsmakers werden aangemoedigd om de baanbrekende capaciteiten van het geestverruimende te omarmen.

Met

Symposium met: Jos ten Berge, Machteld Busz, Gjalt-Jorn Peters

Cultilm x TEC ART: Lucifer’s Satanic Daughter

Afterparties met: Stefan ZMK vs Li-z, Somniac One, Thrasher, Gina, Piet, Nightshift, Thanos Hana, Earwax, Rudi Ratte.

UBIK

UBIK, ideaal voor werk dat geen daglicht kan gebruiken of nodig heeft

Deze ruimte binnenin het hart van WORM is ideaal voor werk dat geen daglicht kan gebruiken of nodig heeft.

De ideale plek om die werken te plaatsen die uitgelicht moeten worden of het beste tot hun recht komen in een black box, zoals films, (licht-)installaties of VR-ervaringen.

Highlight:

JAN KOUNEN - AYAHUASCA, A KOSMIK JOURNEY (VR)De gelouwerde Franse filmregisseur Jan Kounen onderzoekt met AYAHUASCA, A KOSMIK JOURNEY de potentie om met Virtual Reality het gevoel van een Ayahuasca trip weer te geven, een brouwsel dat tijdens rituelen van de Shipibo-stam uit het Amazonegebied wordt gebruikt. De immersieve ervaring duurt 11 minuten en is gebaseerd op ervaringen van Kounen in Peru. De etherische beelden en geluiden die middels VR heel dichtbij komen zorgen ervoor dat het beoogde effect van de echte trip-ceremonie wordt benaderd. 

Met

Clara Schweers, Jan Kounen, Alex Werth, Teresa Fernandez Pello, Via Oral, Arno Coenen & Rodger Werkhoven.

S/ash Gallery

S/ash Gallery

De performance bar/gallery binnenin WORM

een groot deel van de expo was hier ondergebracht.

Highlight:

Poppi Drugs Museum had hier een pop-up opgezet met twee werken: The XTC Shop en Tales from the Drugs closet. In The XTC Shop is een mogelijke toekomst geschetst waarin MDMA legaal is en je de doosjes met partypillen koopt bij een - op een apotheek gelijkende - winkel. Tales from the Drugs closet is een kruising tussen podcast en geluidskunstwerk, heel verschillende mensen vertellen over hun ervaring met drugs, hetzij mooi, naar en alles daar tussenin, maar bovenal eerlijk. Poppi Drugs museum is een museum zonder eigen gebouw. Het is een initiatief van stichting Mainline, die zich sinds de oprichting in 2019 inzet voor een open gesprek over drugs

Met

Dries Verhoeven, Poppi Drugs Museum, Lukas Völp, Xuanning Chen, Ka Ying Charlotte, Zhao Zhou, Vincent Schoutsen, Arno Coenen, Olivier Teepe, Rodger Werkhoven & Suzyonekenobi, Jasper Bloem, Kaspersky Lab, Marie Dvorzak & Xuanning Chen.

Outdoor Area

Outdoor area

De boomgaardstraat en de hoek van witte de withstraat was het decor voor een doorgedraaide Cyberpunk Arena:

500m2 aan gratis te ervaren futuristische buitenkunst, trippy lichtinstallaties, performances en DJ-optredens. Dit straatje waaraan ook de ingang van WORM ligt, was door de kunst van Jelle de Graaf en Joey Kremer omgebouwd tot een outdoor cyberpunk arena. Met robots, campers, een helikopter als DJ booth en de ontregelende verslaggevers van FUX NEWS. ’s Nachts stond het zwart van feestpubliek voor de afterparties die tot vijf uur doorgingen. 

Highlight:

Move Around Soundsystem is een bike tribe sound system uit Rotterdam, deze groep is voor het opeisen van de straat, en met hen organiseerden we de enige echte outdoor rave van TEC ART op de zaterdagavond. De boomgaardstraat barstte uit zijn voegen met feestgangers. Daarna ging het feest binnen verder met de afterparty. Reclaim the streets! All we need is a bike, speakers and you!

Met

One Man Acid Band, Joey Kremer, Jelle de Graaf, Proonk, FUX NEWS & Move Around Sound.

Wunderbar

In WORM's Wunderbar kon je terecht voor eten & drinken,

hoewel het dit keer wat te lijden had onder het eigen succes, het was erg druk.

Op de donderdag was hier een avond met modulaire synths, als echte techsavvy muziekliefhebber kon je hier je hart ophalen aan de knoppen en draden. Speciaal voor TEC ART belanden enkele van de mooiste modulaire systemen uit de elektronische studio van WORM in de bar.

Met

Met: Miss Nixon, RE#SISTER & Boris Loves Gameboys

TEC_ART_IN_DATA<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

TEC ART in data

BEZOEKERS

2023 8 - 12 feb

UBIK & Slash Gallery Indoor XPO

 • woensdag vvk
  61
 • woensdag deur
  84
 • woensdag gasten
  31
 • donderdag vvk
  33
 • donderdag deur
  147
 • donderdag gasten
  24
 • vrijdag vvk
  142
 • vrijdag deur
  225
 • vrijdag gasten
  18
 • vrijdag Kunstavond (gratis entree)
  266
 • zaterdag vvk
  187
 • zaterdag deur
  662
 • zaterdag gasten
  30
 • zondag vvk
  65
 • zondag deur
  398
 • zondag gasten
  18

Boomgaardsstraat / Witte de Withstraat Outdoor Area

 • woensdag
  1000
 • donderdag
  1750
 • vrijdag
  2200
 • zaterdag
  2200
 • zondag
  2000

Overige events

 • donderdag
  1500
 • vrijdag
  2200
 • zaterdag
  4200
 • zondag
  1450

Overige events

 • PRSPCT Radio x Tar Hallow X TEC ART (online)
  550
 • TEC ART Symposium
  135
 • Resistenza Elettrica
  97
 • Move Around Soundsysteem
  750
 • Cultfilm x TEC ART
  27

Overige events

 • PRSPCT Afterparty VVK
  256
 • PRSPCT Afterparty Deur
  79
 • PRSPCT Afterparty Gasten
  40
 • Tar Hallow Afterparty VVK
  132
 • Tar Hallow Afterparty Deur
  173
 • Tar Hallow Afterparty Gasten
  36

Totaal

13816

Bereik social media

Bereik nieuwsbrief

We hebben in totaal vier nieuwsbrieven verzonden waarin TEC ART werd uitgelicht. Onze nieuwsbrief is ons meest efficiënte kanaal met het meest impactvolle bereik. We hebben meer dan 10.000 subscribers en scoren altijd hoger dan 30% qua openingspercentage.


Bezoekers website

TEC_ART_in_de_media<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

TEC ART  in de media

TEC ART is al tien jaar vaste prik tijdens de Rotterdam Art week, het festival heeft een duidelijke eigen signatuur, maar is wel onderdeel van een groot kunstevenement.

De media noemen TEC ART als onderdeel van het programma van Rotterdam Art Week, zo kwamen we voorbij in het AD, indebuurt Rotterdam, de Uitagenda Rotterdam, hield Subbacultcha een uitgebreid interview met Kees en schreef de kunstbode een stukje over ons. 

Team_TEC_ART_is<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Team TEC ART is...

Team TEC ART

 • Kees de Groot
  Creative director
 • Jeffrey Hofman
  Managing Director
 • Gari Koolen
  Marcom
 • Annebel Bunt
  Marcom
 • Ishaan Desai
  Marcom
 • Josephine Bosma
  Curator Symposium
 • Robert Voerknecht
  Production Manager
 • Koen Veldhuizen
  Music Programmer & Build up crew
 • Arthur Boer
  Build up crew
 • Peter Jan Schoonen
  Build up crew
 • Jana Becker
  Build up crew
 • Fleur Buiel
  Build up crew
 • Piet Theeuwes
  Build up crew
 • Jay Minimal
  Build up crew
 • Iwan de Groot
  Build up crew
 • Philipp Schmit
  Build up crew
Dankwoord<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Dank- & Nawoord

Een groot woord van dank naar de Rotterdam Art Week en de gemeente Rotterdam voor het organiseren van dit grootschalige kunstevent.

Voor onze partner en vaste waarde WORM eeuwige dank, voor het bieden van hun locatie, crew, hulp tijdens het opbouwen en mental support. TEC ART is niet mogelijk zonder hun steun.Dank aan alle andere partners in Rotterdam en Enschede. Deze tiende editie was de kroon op ruim tien jaar samenwerking, de bijzondere band tussen onze twee steden is elke keer weer voelbaar.

Dank_&_Nawoord<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Nawoord_Jeffrey_Hofman<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Dankwoord door Jeffrey

Het was weer winderig en koud als vanouds toen TEC ART in februari Rotterdam een beetje Enschedese tegencultuur kwam brengen.

Fijn want PLANETART voelt zich thuis in de donkere maanden, des te meer lasers en ledlampen kunnen we zelf aanzetten! Het was een extra feestelijke editie want TEC ART bestond tien jaar. Dat moest gevierd worden, en hoe beter het jubileum van een cyberpunk en muziekfestival te vieren dan de aandacht te vestigen op dat wat de menselijke geest laat vieren? DRUGS brengen ons in een roes, en maken van de grootste cynici en rechtlijnige denkers nog verwonderd ronddwalende bloemenkinderen. In Rotterdam kon alvast gesnuffeld worden aan dit jaarthema, een trip die in september tijdens GOGBOT zijn hoogtepunt zou beleven. En houdt u het liever bij een biertje, of bent u helemaal niet van de stimulerende middelen? Dan is er geen man overboord, de kunst die wij in ons kielzog meevoeren is genoeg voor een spontane psychedelische ervaring. Aan dit alles hangt natuurlijk een kostenplaatje, en aan mij de taak om de balans niet door te doen slaan. Dat bleek in 2023 lastiger dan gehoopt, maar daarover verkeerden we die februari nog in zalige onwetendheid.  

TEC ART heeft het zware weer doorstaan, maar ik ben een andere koers gaan varen. 2023 was mijn laatste TEC ART als zakelijk leider van PLANETART. Het was me een genoegen, en graag tot ziens als mede-bezoeker van dit uitzinnige festival!

Jeffrey Hofman 
Zakelijk leider PLANETART

Jeffrey Hofman
Zakelijk leider PLANETART

COLOFON<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Colofon